COLORAREA RASINILOR EPOXIDICE

 

Internetul abunda de tot felul de idei pentru colorarea rasinilor epoxidice.

Iata cateva metode folosite si scurte consideratii

  1. Pigmentii sub forma de pulbere
  • Se incorporeaza foarte greu si lasa mici aglomerari daca nu sunt amestecati bine.

In general se recomanda amestecarea rasinii cu intaritorul inainte de a se colora.

In cazul acestor pigmenti este preferabil sa se adauge dupa din 3 motive:

  • Amestecarea doar cu bagheta nu este suficienta pentru dispersarea acestora si veti avea in rasina aglomerari de particule  mai mici sau mai mari.
  • Folosirea amestecatoarelor mecanice la turatii mici un timp mai indelungat poate fi de folos cu conditia sa nu fie intodus deja intaritorul deoarece pot life-ul amestecului este destul de scurt(20-40minute).
  • Amestecarea cu viteze mari ajuta la dispersare dar intoduce aer in rasina. Si in acest caz e bine ca intaritorul sa fie adaugat dupa amestecare si dezaerare pentru a reduce defectele cauzate de bulele de aer incorporate.

In gama pigmentilor sub forma de pulbere se gasesc si pigmentii metalici , pigmentii perlescenti si glitter. In cazul acestora, micile aglomerari pot crea efecte deosebite daca aplicatorul cunoaste cateva tehnici de lucru specifice.

Pigmentii fosforescenti se folosesc de asemenea ducand proiectele la un alt nivel de creativitate.

  1. Culorile acrilice sau tempera
  • Fiind pe baza de apa nu sunt compatibile cu rasina epoxidica, nu se amesteca bine, nu au o transparenta buna si in procente mari dau un aspect mat.
  1. Colorantii lichizi pentru rasini epoxidice
  • Se incorporeaza foarte usor cu bagheta, se adauga in cantitati foarte mici (max 6%), nu schimba luciul rasinii si asigura o transparenta neegalata de alte metode. Totodata in gama se gasesc si coloranti opaci si este suficient sa dozezi cantitatea pentru a obtine efectul dorit.

Colorantii lichizi speciali pentru rasini epoxidice sunt alegerea ideala deoarece nu influenteaza calitatea rasinii. Se pot amesteca intre ei cu usurinta obtinandu-se culori si tonuri noi si se poate regla opacitatea in functie de necesitati.

 

 

Coloranti epoxidici DEVE
1. Diferenta de culoare in functie de grosimea stratului de rasina.
Stratul mai subtire de 3mm pare mai deschis la culoare decat cel de 10mm.
2. Unii coloranti au putere de acoperire mai mare
Alb, Negru, Rosu Oxid si Galben Oxid.
3. Colorantii se pot amesteca intre ei pentru a obtine alte nuante