GAZAREA RASINILOR EPOXIDICE

Gazarea  rasinilor epoxidice

In multe cazuri la turnarea rasinilor epoxidice, in tipul intaririi,  apar o sumedenie de bule (aparent de nicaieri). Acest fenomen care apare in special cand se toarna rasina peste materiale poroase (lemn, beton, spuma poliuretanica sau polistiren, gips, textile, carton etc.) se numeste gazare.

Gazarea este de fapt iesirea aerului din porii materialului in timp ce este inlocuit de rasina care intra. In functie de dimensiunea porilor din material bulele vor fi mai mici sau mai mari. Uneori bulele de aer sunt foarte mici aproape inobservabile  alteori mai mari. Gazarea, in afara de aspectul neplacut al bulelor in masa rasinii, provoaca si alte defectiuni de suprafata cum ar fi: cratere, gauri, si basici. Aceste defecte pot sa apara si din alte cauze (amestecarea la viteze mari, roluirea excesiva a rasinii, folosirea unor rulouri cu fir lung).

Pe langa porozitatea materialului gazarea este accentuata de urmatoarele conditii:

  • Folosirea unor rasini cu vascozitate ridicata
  • Cresterea temperaturii substratului in timpul intaririi
  • Contaminarea substratului (umezeala, aciditate)
  • Straturi groase de rasina cu reactivitate ridicata (pot-life scazut)
  • Curenti de aer in zona de lucru

Cum sa previi gazarea

  1. Folosirea unui grund inainte de turnarea efectiva. Cea mai simpla metoda este de a folosi drept grund aceeasi rasina care urmeaza a fi turnata. Pentru a usura penetrarea in material este indicat sa se dilueze putin cu alcool izopropilic. Dupa intarire –aprox 24 ore - se va slefui usor, se  va desprafui si degresa soportul si se va putea turna rasina.
  2. Controlul temperaturii. Cand temperatura creste aerul si umiditatea din suport isi  maresc volumul si au tendinta de a iesi din porii materialului. Pentru preveni acest lucru se va avea grija ca suportul sa aiba o temperatura egala sau mai mare decat rasina si mediul ambiant.  Se va evita turnarea in prima parte a zilei cand temperatura este in crestere.  Este preferabil sa se aplice rasina in partea a doua a zilei cand temperatura este in scadere.
  3. Evitarea expunerii la soare. Expunerea directa la soare sau la orice sursa de caldura in primele zile de la turnare poate declansa expansiunea aerului sau umezelii si crearea de bule sau canale dinspre punctul de emisie spre exterior .

                           

                   Bule si canale aparute pe masuta cu

              boabe de cafea expusa la soare                                                                                        Pete albe aparute pe blat din lemn umed