REACTIA EXOTERMA

 

Reactia chimica ce are loc intre rasina epoxidica si intaritor genereaza caldura. Se mai numeste si reactie exoterma.

Caldura generata de reactia exoterma scapata de sub control poate provoca accidente. Unele rasini epoxidice se intaresc mai repede altele mai incet in functie de utilizarea preconizata. In general adezivii epoxidici bicomponenti au un intaritor cu o reactivitate ridicata ceea ce duce la o intarire mai rapida. Rasinile destinate a fi folosite in pardoseli sau acoperiri in straturi subtiri au intaritor cu o reactivitate medie iar la rasinile pentru turnare se folosesc intaritori cu reactivitate scazuta. Caldura generata de reactia exoterma poate produce spumarea rasinii, emanarea de fum sau vapori periculosi, poate inmuia sau chiar topi recipientele din plastic si poate aprinde  materialele din jur.

Un element care ne poate da o idee despre reactivitatea amestecului este pot life. Acesta este timpul necesar unei cantitati de 100gr  sa-si tripleze vascozitatea. Evident ca o rasina foarte vascoasa nu mai poate fi prelucrata.  Cu cat pot life-ul este mai scurt cu atat rasina se va intari mai repede iar reactia exoterma va fi mai puternica.

Cei mai importanti factori care influenteaza reactia exoterma sunt : Temperatura, Volumul de rasina folosit, Grosimea stratului de rasina.

Temperatura ridicata (a rasinii sau a mediului ambiant) duce la intarirea mai rapida, astfel ca se genereaza mai multa caldura in timp mai scurt.

Volume mari de rasina vor genera cantitati mari de caldura. Caldura se acumuleaza la suprafata rasinii turnata in straturi groase cauzand ingalbenirea,  spumarea, ondularea si craparea rasinii.

Grosimea stratului de rasina influenteaza de asemenea reactia exoterma. Acelasi volum de rasina va genera mai putina caldura daca este intins in strat subtire pe o suprafata mare. Caldura generata de reactia se va disipa usor in atmosfera in cazul straturilor subtiri.

Metode de control a reactiei exoterme

  1. Turnarea  in mai multe straturi  subtiri la interval de 12-24 ore.
  2. Pastrarea rasinii si intaritorului la temperaturi mai scazute 15-170C inainte de amestecare.
  3. Temperatura atelierului si a matritei scazuta.
  4. Folosirea unui sistem cu reactivitate scazuta.